?Gewoontes
Groet altijd! In Suriname is het gebruikelijk om je buurtgenoten te groeten, ook al ken je ze niet. Dit is ook meteen een goede manier om wat locals te leren kennen. Handen schudden is een algemene gewoonte en indien u uitgenodigd wordt voor een etentje of cadeaus aangeboden krijgt, is het gepast om deze aan te nemen. Om ervoor te zorgen dat u niemand beledigt, trekt u alstublieft uw schoenen uit als u ergens binnen komt.
?Over stage lopen
Suriname als stageland Een tropisch klimaat, een ongerepte jungle, een gevarieerde keuken en een mengelmoes van verschillende culturen; de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke stagetijd. Stage lopen in Suriname is een ervaring die je nooit meer vergeet. Het is een leerrijke, avontuurlijke en geweldige belevenis. Niet voor niets stijgt Suriname’s populariteit als stageland. Exacte cijfers ontbreken, maar bekend is dat in nog geen tien jaar tijd het aantal Nederlandse stagiairs dat jaarlijks naar Suriname gaat met ruim 600 procent is gestegen. 



Suriname heeft mensen met een opleiding en kundigheid nodig. De vaardigheden en kennis die de Nederlandse studenten met zich meebrengen zijn hard nodig omdat veel van de jonge hoogopgeleide Surinamers wegtrekken om elders carrière te maken. Het zijn vooral de sociale studies die in Suriname sterk vertegenwoordigd zijn. Met als logisch gevolg dat er veel vrouwelijke studenten van de pabo, pedagogiek, psychologie en geneeskunde zijn. 




Van fietsende groepjes blonde studentes kijkt ondertussen geen enkele Surinamer meer op. Dit wil niet zeggen dat er in andere sectoren geen vacatures zijn. Van landbouw tot ICT en van economie tot communicatie, voor vrijwel alle studies zijn er stageplekken te vinden in Suriname. Er zijn genoeg stagebemiddelingsbureaus die voor verschillende bedrijven en sectoren bemiddelen. Het feit dat het leven er relatief goedkoop is en men er Nederlands spreekt, maakt Suriname tot een gewild stageland. Dankzij de Caribische mentaliteit is er ook veel tijd voor ontspanning. 




In Suriname wordt dikwijls gezegd: ‘In Nederland leeft men om te werken, hier werken wij om te leven.’ Aan recreatie en vermaak geen gebrek in Suriname. Er zijn genoeg discotheken, café’s en andere uitgaansgelegenheden om in het weekend en na werktijd te bezoeken. En voor wie de stad even uit wil, zijn er touroperators die tripjes naar het tropische regenwoud organiseren. In het prachtige Suriname hoeft niemand zich te vervelen.
?Verblijfsvergunning
Visumplichtige vreemdelingen van niet-Surinaamse-origine die langer dan 90 dagen in Suriname wensen te verblijven, dienen een Machtiging tot Kort Verblijf (MKV) aan te vragen. De aanvraag dient ruim 3 (drie) maanden vóór de geplande vertrekdatum ingediend te zijn. Het is voor deze categorie van vreemdelingen niet mogelijk om in Suriname een MKV aanvraag in te dienen nadat men is afgereisd op een toeristenkaart, toeristen- of zakenvisum.
 lees meer op Consulaat Suriname
?Vervoer
Fiets
De fietsende stagiaire is haast niet meer weg te denken uit het Surinaamse straatbeeld. Dagelijks leggen vele stagiaires kilometers af naar werk, huis en het stadshart. Niet geheel onlogisch, het is de makkelijkste en goedkoopste manier om je te verplaatsen in Paramaribo. Wij verhuren fietsen voor slechts € [fietsverhuur] per maand. De borg bedraagt € 75,-. De fietsen zijn op te halen bij ons hoofdkantoor aan de Richardstraat.

‏Auto huur
‏Er zijn diversen autoverhuurbedrijven (Avis), voor low-budget huur van auto’s kun je Lorjo Autoverhuur bellen 8722605. Kijk altijd goed naar de huurvoorwaarden. Je hebt je Nederlandse rijbewijs EN een internationaal rijbewijs nodig om te mogen rijden in Suriname. In Suriname is er links verkeer. Controleer of je reis- verzekering geldig is en dat rijden in het buitenland meeverzekerd is.

Openbaar vervoer
‏De busdienst in Paramaribo is de Particuliere Lijnbus Organisatie, daarnaast is er ook de Staatsbusdienst. Door geheel Paramaribo rijden bussen tussen circa 05:00 en 24:00. Er is geen vaste dienstregeling, daarnaast zijn er naast de reguliere bushaltes ook overige haltes (niet altijd even zichtbaar). In principe kan je overal op- of afstappen. Enkele bussen zijn voorzien van nummers en andere van letters:
‏PK is de lijn Paramaribo-Kwatta
 PN is de lijn Paramaribo-Nickerie
‏PSB is de lijn Paramaribo-Santo Boma
‏PM is de lijn Paramaribo-Moengo

Voor meer informatie over de staatsbussen is verkrijgbaar bij de Staatsbusdienst (de Nationaal Vervoer Bedrijf n.v. Suriname) aan de Heiligenweg (472450). Lees meer: NVBN
?Verzekeringen
Reisverzekering
‏Het is raadzaam om een reisverzekering af te sluiten. Er zijn tal van situaties waarbij het handig is om een reisverzekering te hebben. Bijvoorbeeld wanneer als je ziek wordt en je niet naar huis kan op datum van vertrek en dus later een andere ticket moet kopen. Of je raakt gewond en je moet met speciaal vervoer terug naar Nederland worden gebracht. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Bij dit soort situaties kun je terugvallen op de reisverzekering. 

‏Een reisverzekering is ook handig als je medische hulp nodig hebt. Via je zorgverzekering in Nederland ben je daarvoor al verzekerd. Die vergoedt de kosten op basis van de tarieven die in Nederland gelden. Maar in sommige landen liggen de zorgkosten veel hoger. Dan vergoedt je reisverzekering de meerprijs. Overigens bestaat de kans dat je aanvullende zorgverzekering deze kosten niet dekt. Check dit altijd goed van tevoren.

Heb je een annuleringsverzekering nodig?

Je hebt niet perse een annuleringsverzekering nodig. Annuleringsverzekeringen zijn vrij duur. Als je geen annuleringsverzekering afsluit ben je het geld kwijt wat je hebt uitgeven aan het boeken van de reis en het verblijf wanneer je annuleert.